Părintele Ştefan Kiranov – Urme bulgare pe pământuri basarabene

March 17, 2011 · Posted in Documentar Ortodox · 1 Comment 

kiranov_stefanPărintele Ştefan Kiranov, a fost fiul preotului bulgar Mihail Kiranov, care în ziua de 23 aprilie 1830 – împreună cu tot satul său, au părăsit Imperiul Otoman şi au ţinut calea spre pământurile stăpânite de ruşi.

În timpul războiului ruso-turc din 1828-1829 părintele Mihail Kiranov, a cerut deschis ajutoroul ruşilor şi s-a alăturat în timpul operaţiunilor militare, la trupele imperiale ruse,  fiindu-le ghid prin pământuile bulgare stăpânite de turci.
După semnarea păcii de la Adrianopol, care a avut loc în data de 2 septembrie 1829, părintele Mihail Kiranov împreună cu căpetenia satului Glavan, Gheorghe Gramatic, au organizat exodul bulgarilor, în judeţul Akerman – Cetatea Albă (Basarabia), aflat sub stăpânire rusească. Cu ei au călătorit mai mult de 800 de familii. Însă în Basarabia au ajuns numai 167, care sub conducerea sa, s-au stabilit în judeţul Akerman – Cetatea Albă şi au înfiinţat o nouă localitate – Glavan.

Tânărul Ştefan Kiranov, fiind dintr-o dinastie de preoţi, a urmat şi el înaintaşilor săi, mergând pe calea preoţiei. A fost admis şi a absolvit Seminarul teologic din Chişinău. După care conform tradiţiei, s-a căsătorit cu o fiică de preot şi anume cu fiica preotului Ştefan Gruev. A fost hirotonit preot şi a slujit în satul basarabean Cemlecoi. Read more